Change of plans
Blijf op de hoogte en volg Jamilla
10 September 2012 | India, Delhi
De volgende ochtend weer uitgerust lijkt alles wel mee te vallen en beter. Gelukkig is het zo warm dat een koude douche eigenlijk wel lekker is. Ontbijt: gekookt ei, witte toast, jam en boter. Gelukkig geen Indiaas ontbijt.
Tijdens ontbijt krijgen we veel informatie over leuke plekken om naar toe te gaan, openbaar vervoer en kunnen we vanalles vragen over Indiase gebruiken e.d. Anita is zo aardig en gastvrij, lief en vrolijk. Dit is natuurlijk ook heel waardevol maar of ik nog terug wil naar Anita
over 3 weken weet ik nog niet. Ze vraagt net zo veel als een hotel en ik moet zeggen dat die rat door mijn hoofd blijft spoken.
Anita loopt met ons mee naar het metrostation net buiten het hek (haar woonwijk is luxe en is omringd met een hek met beveiligers). Om het metrostation in te mogen wordt iedereen gefoullieert en alle tassen gaan door een rontgenscanner. Erg strenge beveiliging. Mensen kijken naar ons, wijzen en soms lachen ze ons uit. In deze buurt geen andere blanke mensen gezien en zelfs ik ben groot hier!
De eerste metro laten we voorbij gaan omdat deze prop en prop vol zit, daar passen we echt niet in. Dan zien we dat aan de voorkant van het
perron alleen maar vrouwen staan en gaan we daarbij staan. De eerste coupé is alleen voor vrouwen, heerlijk rustig en handig om te weten. Er zijn overal zo veel meer mannen dan vrouwen en alle rijen voor beveiliging zijn verdeeld in mannen en vrouwen, kortere rijen voor ons dus.
We gaan naar de Akshardam tempel - de grootste Hindu tempel van India - waar we al onze spullen in kluisjes moeten doen en alleen
geld mogen meenemenen. We ontmoeten hier een Belgische vrouw en we zijn samen door de strenge beveiliging en de tempel (complex)
gelopen. Niet helemaal alleen zijn als je zó wordt aangestaard is wel fijn, dat vond de mevrouw ook. De tempel was prachtig en heel groot! Zo veel details en beeldhouwwerken en vooral de brede randen met levensechte olifanten zijn ongelofelijk. Binnen staat een gouden
beeld waar de verering op is gericht. Zo veel details uit marmer en veel goud, waar wordt dat van betaald vraag ik me af? Er is zo veel armoede in dit land, de verschillen zijn enorm.
Ondanks de drukte straalt het toch rust uit. Groepjes mensen en familie's zitten in de schaduw en het ziet er uit alsof ze daar hele dagen zitten. Wel begrijpelijk als je bedenkt dat ze in hun huizen vaak met 10 mensen op één kamertje wonen, eten en slapen. Je ziet dat vrijwel alles om godsdienst draait.
Het is enorm warm (37) en besluiten om niet naar een marktje te gaan met lekker met de metro om af te koelen. We stappen uit bij
Connaught Place, een enorm metrostation met 10 uitgangen. Nu maar zoeken naar de goede uitgang.. Eenmaal op straat lopen we een beetje verdwaald door de chaos van verkeer, mensen en rikshaws. Een vriendelijke jongen wijst ons de weg naar een tourist office. Achteraf was dit dus geen VVV maar een reisbureau!
Binnen no time hebben we besloten onze reis te wijzigen. Het plan was om alles met bus en trein te doen, maar India is toch heftiger dan ik verwacht had.
We hebben besloten om een taxi met chauffeur te nemen en hotelletjes in plaats van bus/trein en hostelletjes. Een stuk sneller en veiliger, de reis is helemaal flexibel en we kunnen gaan en staan en vertrekken wanneer wij zin hebben. Hoewel veiliger is de vraag.. Ondertussen op dag 2 al 2 aanrijdingen met de taxi gehad, een grotere en een kleintje. Ik blijf me verbazen over het verkeer, levensgevaarlijk!!
We gaan met de taxi van Delhi naar Agra, Jaipur, Pushkar, Udaipur, Mount Abu, Jodhpur en Jaisalmer. Van Jaisalmer met de nachttrein naar Delhi en van Delhi met het vliegtuig naar Kashmir. In Kashmir verblijven we 4 nachten op een woonboot op het water, heerlijk vooruitzicht!
15 September 2012 - 23:01
Nina:
Wauw Jamil,
Klinkt allemaal zo herkenbaar. Als je dit zo opschrijft dan loop ik precies met je mee door je verhaal. Echt mooi geschreven. Zie precies wat jij opschrijft en krijg dat heerlijke gevoel weer terug. Super grappig dat ik op Connaugh place ook ben geholpen door een aardige man die me ook naar een toeriste office bracht :P waar ze ook de rit met de taxi voorstelden hahahah. Geniet er lekker van!! ben echt trots op je. -
16 September 2012 - 00:49
Lys:
Klinkt echt als een super leuke ervaring dit!
Geniet er vooral van, kus.
Ps. Die man(nen) doen dat waarsch allemaal
op dat station voor geld, maar toch grappig
dat 't jullie allebei is overkomen haha:p toeval
bestaat niet. -
16 September 2012 - 02:21
Nicole:
Hee meid!
Dat is wel even anders dan Nederland. Wel voorzichtig doen hoor!! Merk je nu ook veel prijsverschil of dat niet?? Heel veel plezier nog!! En vooral genieten!!! -
16 September 2012 - 08:41
Barbara:
Bizar daar zeg, een omheinde woonwijk, de prachtige tempels en de vervuilde straten. Ben je al relaxter bij het idee hier straks 3 weken alleen te zijn? Of denk je daar maar niet aan? Intense ervaring ben je aan het beleven daar! :) En hoe lekker om je moeder zo bij je te hebben die eerste periode haha, niets biedt meer troost dan een moeder toch! Net ook je foto's bekeken, wat een totaal andere wereld ben je ingestapt. Blijf schrijven hoor! Erg leuk jullie zo te kunnen volgen!Dikke kus voor jullie allebei, liefs B -
16 September 2012 - 14:11
Monique:
Hoi Jamilla, wat leuk om eindelijk iets van jou te horen ! En dat 'eindelijk' geeft al weer dat jij in een andere wereld bent gestapt en leeft en wij hier gewoon 'doorkabbelen ' in ons dagelijkse ding en werk!
Leuk en eerlijk geschreven jouw stukjes! Ik ben wel blij dat ik bericht 3 er meteen achteraan kreeg, is de inhoud en jouw zorg en twijfels van bericht 2 bij mij wat naar de achtergrond geschoven!
Mooi om te lezen dat jullie het wat 'luxer'gaan doen de komende tijd. Ik wens jullie samen heel veel moois de komende weken. Echt tof dat je dit samen met je moeder beleeft!!!!!! Liefs Monique -
17 September 2012 - 00:55
Maartje Stroink:
Wat een ervaringen, hoe moeilijk het af en toe ook is, het is heel wat om op deze manier meer van de wereld te leren kennen en te begrijpen. Fantasties dat je dit doet.
veel liefs voor jullie alletwee,
Maartje