Nieuwe woonruimte in Delhi
Blijf op de hoogte en volg Jamilla
07 Oktober 2012 | India, Delhi
Gisteren uitgecheckt in mijn eigen kamer. Ik had eigenlijk geboekt voor 16 nachten en nu vertrok ik al na 6 nachten. Ik was benieuwd wat de man ging zeggen maar het viel gelukkig mee, hij was alleen in de war zei hij. Ik heb gezegd dat ik Delhi niet leuk vind dus eerder naar Jaisalmer vertrek (ik was bang dat hij me anders meer liet betalen). Ik ben met de toektoek naar het appartement vertrokken en héél lang onderweg geweest. De rikshawdrivers zeggen altijd dat ze weten waar het adres is maar ze rijden overal verkeerd en moeten het aan 100 man vragen. Van tevoren had ik een prijs afgesproken – 100 roepies – maar na de lange rit wilde hij dat ik 150 roepies betaalden. Ik voelde het tijdens de rit al aankomen… Ik vond het prima om hem iets meer te geven dat had ik al gepland, maar hij was zo brutaal in het hogere bedrag vragen dat ik het niet heb gegeven. Ik weet de weg niet in Delhi, daarom betaal ik een chauffeur om te zoeken en te rijden. Het is zijn werk en hij kiest ervoor om een prijs van tevoren te maken en niet op meter te rijden. Dan ga ik daar niet voor betalen. Soms proberen ze me ook gewoon ergens af te zetten. Ik geef hem het adres en dat zegt hij “Ja, hier is het”. In het begin zou ik het nog wel geloven omdat ik de stad niet ken. Maar nu stap ik niet uit voordat ik zeker weet dat ik goed zit. Hij probeert soms zo van me af te komen, vooral bij mijn homestay waar ik 7 dagen naartoe ben gereden wist ik steeds wanneer ze dit probeerden. Wel gemeen eigenlijk. Zelfs in het donker proberen ze het, terwijl zij ook zien dat ik maar alleen ben.
In het appartement aangekomen bleek de jongen Sameer er helemaal niet te wonen, alleen zijn vriend/neef. Hij zegt dat het zijn neef is maar als je goede vriend noemen ze je al gauw als familie dus wat het precies is weet ik niet. Ook bleken er allemaal regels te zijn waar Sameer ons van op de hoogte had moeten stellen maar dit niet gedaan had. Het appartement ligt in een hele goede wijk met een hek eromheen en security mensen daarbij. ’s Avonds om 19u gaat het voorste hek dicht en om 21u het achterste hek, dan kan er niemand meer naar binnen tenzij een bewoner hem binnen laat. Wel heel veilig! Die regels zijn voor ons alleen niet erg handig, Leticia en ik moeten dan ook voor die tijd binnen zijn. De jongen die hier woont, heeft een hulpje die hier 24 uur per dag is en poets, opruimt en andere klusjes doet. Hij kan ook altijd de deur open doen dus we hebben geen sleutel nodig. Ik vind het maar zielig! Voor hem is het eigenlijk alleen maar fijn. Als hij klaar met zijn taken zit hij op een stoel tv te kijken. Ik denk dat hij redelijk makkelijk werk heeft voor hem want de jongen vraagt hem niet veel. Zo heeft hij wel 24u een baan en werkt niet heel hard. Maar toch vind ik het een raar idee en zou ik me er niet prettig bij voelen. Soms vraagt de jongen hem om zijn sigaretten aan te geven, eten af te gaan halen of een papier naar de benedenverdieping te brengen.
De land lady woont op de begane grond en zit blijkbaar altijd voor haar raam naar buiten te kijken. Ze was al huiverig dat wij hier tijdelijk kwamen logeren. Zodra we te laat binnenkomen – en er is nog een hek voor dit gebouw – en het hek dicht is heeft ze dit meteen in de gaten. Leticia werkt in PR en moet vaak ’s avonds nog werken om naar modeshows te gaan en dingen te regelen e.d. Ook is het een echte Mexicaanse die het liefst dag en nacht op stap gaat. Afgelopen nacht kwam ze om 5u ’s ochtends thuis en heeft de werkjongen die hier woont de deur open gemaakt. Maar de neef heeft al gezegd dat het hier geen hotel is dat er regels zijn waar we ons aan moeten houden. Heel begrijpelijk natuurlijk bij zo’n veilig complex, maar lastig voor ons. Vandaag overleggen we even of we misschien ergens anders heen gaan. We willen het liefst met zijn tweeën blijven en een kamer delen. We zitten hier nu in ieder geval goed en het is heel veilig, ik ga dus niet weg voordat ik iets anders (goedkoops) zou hebben gevonden.
Gisteravond zouden we gaan bowlen. Ik had niet veel zin en wilde liever thuis blijven om te Skype maar ik ben toch meegegaan, wie weet zou het wel heel gezellig worden en leer ik nieuwe mensen kennen. Het bowlen werd wat eten en drinken. Ik was met de jongen die hier woont, zijn neef en een Indiase vriendin van hun. Het meisje was zo anders als hoe ik de mensen hier tot nu toe heb gezien! Het was echt een poppetje met verzorgde mooie glanzende haren, een heel kort jurkje, leuke slippertjes en ze pronkte behoorlijk met haar Chanel tas. Aan het einde belde ze iemand en kwam haar chauffeur in een flinke auto voorrijden (veel mensen hebben chauffeurs hier, zelfs wij tijdens onze trip in Rajasthan). Het (voor hier dure) restaurant waar we waren zat vol met dit soort mensen. Ik moest even wennen hoor… Iedereen netjes en tuttig en in Westerse kleren – die ik natuurlijk niet aan had. Even wat anders dan wat ik op de straten zie. Ze begon te vertellen dat ze was afgestudeerd en toen 2 maanden op reis was geweest – het cadeautje van haar vader. Nu ging ze met haar master beginnen omdat ze alles zou doen om niet te hoeven werken en zo kon ze nog lekker chillen en genieten. Ze vertelde dat ze waarschijnlijk nooit zou gaan werken, daar was ze te verwend voor zei ze breed lachend. Dit is de eerste keer dat ik het mega grote verschil zie tussen de rijken en de armen hier in India. En ik kan zeggen dat ik het verwende meisje niet leuk vond… De avond was ook hartstikke saai, ze hebben alleen maar in Hindi met elkaar gepraat. Daarna thuis nog lekker geskypt en een leuke film gekeken. Toen het meisje weg was ging het gesprek gelukkig in Engels. Het zijn aardige jongens en ik heb al heel veel over hun Afghaanse cultuur en geleerd, wat een heftig land! De jongen die hier woont – en niet werkt of op school zit – is hier door zijn vader naar toe gestuurd voor zijn eigen veiligheid. In Afghanistan heeft iedereen geweren en is het gewoon niet veilig. Zijn vader zit in de politiek en kan het zich niet veroorloven als zijn zoon ooit iets overkomt – of hij zelf zou schieten of beschoten zou worden. Het zit daar vol gangsters. Zijn vader betaald alles hier voor hem om hem maar uit het (onveilige) Afghanistan te houden.
Vanmorgen kwam ik erachter dat het verwende meisje de dochter was van een bekend parlementslid in India. Morgen weer Asha!
07 Oktober 2012 - 11:53
Yolanda:
hoi jamilla, wat een prachtige verhalen! Je neemt me echt mee in je ervaringen en hoe je de dingen beleeft! Fijn te merken dat je steeds meer je draai gaat vinden en leuke contacten opdoet. Een geweldige levenservaring, geniet ervan!
groetjes, yolanda -
07 Oktober 2012 - 11:55
Lilian Konings Baan:
Hoi jamilla zo weer heel veel beleefd in de afgelopen dagen allemaal spannend maar goed van je dat je toch soms toch achterdochtig bent dat is echt nodig !!!want je kan niet alles geloven wat ze zeggen al zou je dat wel willen dat is je natuur maar dat went wel je hebt in korte tijd al veel van geleerd ben trots op je tot binnen kort op skeyp hopelijk nu komt Marianne koffie drinken dikke knuffel Lilian en jan -
Caroline:
Misschien handiger geweest als je in je B&B was gebleven samen met Laeticia. Misschien kan je nog terug? Gewoon zeggen dat je een vriendin bent tegengekomen en toch hebt besloten in Delhi te blijven.... -
07 Oktober 2012 - 14:10
Caroline:
oeps, kun je een paar reacties weghalen of blijft dit nu voor eeuwig zo knullig erin staan? -
07 Oktober 2012 - 14:26
Titia:
ik kom er nu pas achter dat je al meer reisverslagen had geschreven- nog even wennen aan het lezen van blogs- dat doe ik niet vaak. Interessante combi- een verwende dochter van een politicus, een rijke Afgaan , een Mexicaanse PR dame en een Nederlandse die in de sloppen werkt.
Ben benieuwd hoe het verder gaat.
liefs
Titia -
07 Oktober 2012 - 14:30
Maud:
Zojuist met Kier op de bank gekropen met je laatste 4 verhalen. Spannend allemaal! En af en toe niet zo leuk inderdaad (dat toektoekritje terwijl je geen idee had waar je was... pfoeh, daar zou ik ook fors de zenuwen van hebben gekregen!) Gelukkig staan daar veel wél leuke momenten tegenover. Als je terug bent, wil ik graag van je horen hoe je dat doet met die klassen: zulke verschillende niveaus, en ook nog lawaaiig, en blijkbaar gewend aan slaag terwijl jij ze dat niet geeft... Interessant voor mij als aankomende juf.
Nu je verhuisd bent, ben je ook Fatima en haar gezinnetje kwijt? Zou jammer zijn, ook voor mij - ik wil graag alvast het recept van die zeevruchtenpasta die je met haar gemaakt hebt.
Ik ben hartstikke trots op je dat je dit allemaal doet, en er zo goed verslag van doet. Hou je taai daar, blijf goed op jezelf passen en geef de kinderen daar zoveel mogelijk van wat je te bieden hebt (= veel, en dan heb ik het niet over geld). Dikke zoen, Maud